Translate

27 Aralık 2009 Pazar

Kült film budur: Gülen Gözler


1977 yapımı bir Türk filmi: Gülen Gözler. Kült film budur. Kimler yok ki bu filmde? Münir Özkul, Adile Naşit, Müjde Ar, Şener Şen, Ayşen Gruda, Halit Akçatepe, Itır Esen, Şevket Altuğ ve daha niceleri.

Film baştan aşağı hayatımıza damgasını vurmuş sahnelerden oluşur. Şener Şen'in uçakla çamaşır topladığı, eve girdiği, kızların dolaba girip çıktıkları, intihar ettikleri, sabun tozlarının köpürdüğü, Lale Ilgaz'ın ve Tuncay Akça'nın (Hababam Sınıfı'ndaki velet, Bizimkiler'deki penguen) gülüşleri, Ahmet Arıman ve Halit Akçatepe'nin birbirlerini ıslatışları gibi sahneler bizi her izlediğimizde kahkahadan kırıp geçirir.

Tabi bu filmde dram da vardır. Sabun tozlarının köpürdüğü sahne mesela, komik olduğu kadar dramatiktir de. Hele o Yaşar Usta'nın evi terk edişinden sonra Adile Naşit, kızlar ve damatların evdeki halleri, Yaşar Usta'nın ve en küçük kızı Hasret'in diğer evdeki halleri... Müzik zaten ilahi niteliğinde. O ayinsel hava. Yüzyıllar geçse dahi insanı gözyaşlarına boğar.

Türk sinemasında o yıllarda aynı veya çok benzer filmleri ardarda çekmek gibi bir moda varmış. Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe ve Kemal Sunal'ın başrollerini paylaştıkları Köyden İndim Şehire ve Salak Milyoner filmleri gibi, bu filmden bir yıl sonra benzer bir senaryo ve neredeyse aynı kadroyla Neşeli Günler adlı bir film çevrilmiştir.İki yıl önce de neredeyse karakterlerin isimleri bile aynı olarak Bizim Aile adlı filmi unutmamak gerekir.

Klasik bir final olacak ama bu filmler yıllarca izlenir, hiç bıkılmaz. Her izlenişinde daha bir keyiflidir, şarap gibidir.

Komutan Uçan Tekme'nin sayfasında bu filmi de konu alan (Vecihi) ve daha birçok Türk filmini konu alan şarkılar bulabilirsiniz.